HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, December 23, 2011

Persiapan ke PLKN : Part 3

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Seperti yang telah aku janjikan semalam , hari ni aku nak share antara barang barang keperluan yang korang perlu bawa ke kem nanti. Pertama sekali, aku dah dapat surat tawaran daripada PLKN tu. Huahah. Ingatkan pos laju nak hantar hadiah tadi. Ye la, aritu ade masuk kontes boleh le dapat hadiah sebelum pergi melapor diri. Wahahaa~

Malas der nak copy paste or salin balek. You guys just klik kat BLOG INI jerr. Dia just senaraikan barang keperluan tambahan yang perlu korang bawak. Semua orang pernah pergi perkhemahan sekolah kan? Yang macam 3 hari 2 malam tu. Barang macam tu la dorang senaraikan. Yang dah dapat surat tu semua makluman dorang dah bagitahu kat situ. Klik BLOG INI , yang niyh laman web PLKN punya. Dorang senaraikan pakaian - pakaian yang dorang bagi jaa.
Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawak tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawak tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Excited actually. Tapi kan awak..tapi kan.. Takkan aku nak anggap PLKN niyh just macam perkhemahan sekolah biasa biasa je yang 3 hari 2 malam tu jer kan? Yeah, maybe untuk 3 hari pertama aku akan oke kat sana. Tapi 3 bulan derr. Tahan ke aku kat sana nanti? Ragging? Mampus kalau kene buat yang bukan bukan melampaui akal. Kuikui. Jangan risau , makan 6 kali sehari. Dijamin berat takkan turun. Whoahahah~

Dengar cakap dorang. Tak boleh lawan lawan. Kat rumah boleh le buat bodoh bijak pandai. Kat sana tak boleh wooo~ Kena patuh pada arahan. Bak kate Apek , 'Bertindak mengikut arahan!!'. Hmmm, bangun awal pagi memang aku tak kesah , tapi kalaau tidur lewat malam malam buta tu memang dalam hati aku maki hamun. Hahah. Pernah sekali tu kursus kat luar , punya lah nak bebel kung kang kung kang sampai dekat pukul 1 pagi. Dalam hati sabar je la [ penyabar jugak aku niyh erk ]. 

Kung kang kung kang sampai kol 1 pagi bukan ade owang nak dengar pun. Janji tidur kol 11. Koh-ji-mar! Hikhik. Kuajo nyer aku. Hakhak. Tapi dalam hati je, bukan melalui perbuatan, tak ke mampus kalau aku buat secara terang terangan? Tak fasal fasal kene cuci lantai tandas sekilat MrMuscle yang mungkin. Hushhh~ Hope ade la sys yang baek baek sudi tolong kiteowang. Paling penting sekali. Banyak pengalaman yang kelakar kelakar, barulah syiok habes layan PLKN tu nanti. Pergghh, banyak plak nak membebel-nyer. Hakhak. Oke bye. Bosangg niyh.
Tak sabar nak beli barang keperluan Ahad niyh!

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, December 22, 2011

Persiapan ke PLKN : Part 2

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Hi awak awak semua. Selamat malam yer. Hukhuk <--- Gedik jap. Based on the title above malam niyh nak share sikit bagi you ols yang dapat PLKN untuk tahun 2012 SAHAJA. Nampak tak SAHAJA?? Sila gelak sebab mungkin ramai yang tak heran sebab dorang tak heran. Lagi happy sebab tak dapat. Tapi aku? Biasa biasa je. >buat muka poyos< . Credit to this BLOG sebab semalam abah suruh cari semua maklumat niyh sebab nanti nak beli barang keperluan nak pergi sana tahun depan. Cepat cepat bukak lappy, tapi bukak fb, blog, youtube and twitter dulu. 3 jam kemudian baru cari maklumat semua niyh. Hakhakhak. Cun tak ekspresi aku? Kuikui.

Sebelum Ke Kem PLKN

Ketika anda menerima surat dari Jabatan Latihan Khidmat Negara yang menyatakan anda terpilih untuk menyertai latihan PLKN, ia ada menyertakan beberapa perkara yang anda perlu lakukan dan senarai peralatan serta peraturan semasa berada di Kem latihan. Ada beberapa perkara yang anda harus lakukan sebelum bertolak ke kem.

1.Medical check-up di hospital dan klinik yang terpilih.
2. Buka Akaun di mana-mana cawangan Agro bank untuk elaun.
3.Buat persiapan dari segi pakaian dan peralatan yang perlu dibawa ke kem PLKN.
4. Lengkapkan borang yang dilampirkan bersama surat pemilihan anda. Pastikan borang diisi selengkapnya.
5. Bagi bakal pelatih lelaki, potong rambut seperti dalam gambar. Untuk menjimatkan masa di dalam kem. Tak perlu beratur.
6.Jaga kesihatan anda. Pastikan anda sihat sebelum ke kem PLKN.
 


Ketika Melapor Diri

Selepas melakukan persiapan dari rumah, tibalah waktunya dimana anda diminta melapor diri di tempat berkumpul yang telah ditentukan. Di sini ada beberapa langkah yang berguna untuk anda yang telah terpilih.

1. Pakai Pakaian yang sesuai ketika melapor diri. Jangan berpakaian ketat. Bagi yang tidak bertudung, Pakai la T-Shirt & Seluar Track serta berkasut. Dinasihatkan agar tidak memakai Jeans kerana di dalam kem, Jeans tidak dibenarkan.
2. Datang awal ke tempat berkumpul yang ditentukan. Pastikan anda membawa semua barang yang perlu. Jangan lupa juga untuk membawa borang pendaftaran yang telah lengkap diisi.
3.Paling penting, jangan lupa bawa Kad Pengenalan anda.


Semasa Di Kem

1. Pastikan anda meminum air putih secukupnya. Lebih 8 gelas pun tidak menjadi masalah kerana anda akan kehilangan banyak air ketika melakukan aktiviti.
2. Jangan sesekali skip makan (Sarapan/Minum Pagi/ Makan Tengahari/ Minum Petang/ Makan Malam/Supper) kerana anda memerlukan tenaga yang secukupnya untuk melakukan aktiviti dan pihak pengurusan lebih tahu apa yang anda perlukan.
3. Dengar kata-kata jurulatih kerana merekalah 'ibu bapa' anda ketika berada di dalam kem.
4.Bersungguh-sungguh dalam melakukan aktiviti. Kalau boleh libatkan diri sebanyak yang mungkin dalam semua aktiviti. Peluang ini hanya datang sekali, so kalau anda lepaskan, rugi..
5. Bak kata pepatah 'berkawan biar seribu', carilah seberapa banyak kawan yang sama-sama mengikuti PLKN. Merekalah keluarga anda ketika masih di dalam kem. Jangan menyombong diri kerana semua pelatih adalah sama dan anda mungkin akan merindui mereka selepas tamat program PLKN.
6.Cuba tonjolkan diri dan kebolehan anda, mungkin ketika di luar, anda adalah seorang yang pasif tapi cuba untuk jadi seorang yang aktif di dalam kem. Beranikan diri untuk melakukan perkongsian terbuka, beri pendapat dan macam-macam lagi.

Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawak tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawak tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Ketika Tamat Latihan

Selepas tiga bulan, kini tibalah masanya dimana latihan yang anda jalani selama ini tamat. Anda akan dianugerahkan sijil dan juga dilabel sebagai bekas pelatih. Di sini, ada beberapa tips yang penting ketika tamat latihan dan sebelum bertolak pulang.

1. Selepas perbarisan tamat latihan, dan sebelum pulang pastikan anda telah menyusun semua barang yang anda bawa kembali di dalam beg anda. Pendek kata, semua barang milik anda. Pastikan tiada yang tertinggal kerana anda mungkin tidak akan dapat mengambilnya semula.
2. Pastikan anda mengembalikan barang yang sepatutnya dikembalikan pada pihak kem. Barang-barang tersebut adalah:-


-Pakaian celoreng (2 pasang)
-Tali Pinggang Medan (1 pasang)
-Boots (1 Pasang)
-Cadar (1 Helai)
-Selimut (1 Helai)


3. Jangan sesekali mengambil barang yang bukan milik anda. Contohnya, Pakaian orang lain, gayung di bilk mandi, baldi ataupun tilam dan bantal.
4. Ketika bertolak pulang, pastikan anda bangun dan bersiap awal. Jangan lupa menaiki bas yang betul!


Keryah dah dapat surat pemberitahuan dari pihak PLKN Pekan. Aku bila lagi? Cepatlah sikit sebab aku nak beli barang keperluan niyh. Besok aku share kat korang plak ape yang patut beli and bawa and wajib dibawa untuk ke sana nanti oke. [ Tidak berdasarkan surat pemberitahuan , cari kat blog laen ]. Tapi sapa yang dah dapat tuh untung awal sikit sebab semua keterangan sudah dimaklumkan atas kertas puteh tu. Ni just bayang bayang jerp. Nak anggap betul pun takpe or sedikit tambahan pun boleh. Huhu. Kbye.
Posmen cepatlah hantar surat tu kat rumah saya. Pejabat pos sebelah rumah je. Haipp, takde arhhh. Jauh nun di kuala. Kuikui.


Follow IG @dropshipmina untuk gelang Pandora cantik-cantik dengan harga below RM30 okayyy!!

Kbye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Persiapan ke PLKN : Part 1


Lirik Lagu Rasmi PLKN - Khidmat Negara

Wira wirawati harapan bangsa
Tiba masa kita berjasa
Kita sahut cabaran bederas seiringan
Demi mencapai wawasan.

Kenali rakan pelbagai budaya
Selami warisan kita yang kaya
Bersama bergandingan tiada perbezaan
Kita Warga Malaysia.

Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawah tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawah tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Berkhidmat untuk negara
Berbakti penuh setia
Satu hasrat satu semangat satu tekad bersama.

Kami wira wirawati negara
Kini masa kami berjaya
Kami sahut cabaran berderas seiringan
Kami pasti mencapai wawasan.

Kita sahut cabaran bersama bergandingan
Berkhimat untuk negara
MALAYSIA!!!


Dah hafal ker? Ceyhh. Tak hafal lagi niyh. Tunggu masuk kem baru hafal. Kuikui.

Suka ENTRY ni? Tolong ler tekan button DONATE bawah tu. Ngee~

Kbye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Wednesday, December 14, 2011

Bukit Merah Laketown Resort

 Dah lame teringin nak beli , so adorable right??? Huahaha.
Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Alhamdulillah, sudah dua tahun adek beradek aku kumpul duit sama sama and melancong together. Duit perbelanjaan sekolah, separuh untuk belanja, separuh untuk simpanan sendiri and kite bajet bape sen kite nak kumpul satu hari untuk pergi melancong. Memey ar aku bukanlah datang dari keluarga yang senang lenang, cukup hujung tahun je, cakap je nak pergi sana sinun ,kiteowang just gerak je. Bukan begitu yer awak.

Inisiatif ini diambil sebab nak ringankan kos perbelanjaan pelancongan kiteowang satu keluarga. Oleh itu, aku sebagai anak sulung haruslah meringankan beban ibubapa. Hikhik. Lagipun, kiteowang yang nak pergi melancong setiap hujung tahun, kiteowang lah yang harus keluarkan duet. Mak bapak just bawak kiteowang ke tempat yang kiteowang nak pergi jee. Semua perbelanjaan ditanggung oleh ‘Duit Melancong’.

Bagi bloggers yang Alhamdulillah keluarga u olls hidup serba serbi dalam kesederhanaan and adek beradek pun semuanya masih dalam alam persekolahan lagi and rasa femly korang biasa biasa je macam me, better ikut plan niyh. Sebaiknya perancangan niyh dimulakan pada awal tahun persekolahan, sebagai contoh ada 4 orang adek beradek, suggest dalam satu hari simpan RM1 or 50sen jaa. Hanya dijalankan pada waktu persekolahan. Sabtu and Ahad kite tolak sebab hari itu mak tak bagi duet belanja. Cun tak?

Tanda lah setiap kali pembayaran tuh dalam buku 555. Lantiklah seorang bendahari dalam kalangan adek beradek korang. Ciri cirri bendahari tu plak mestilah muka tebal and ringan mulut mintak duet kat ade beradek yang laen. Selain itu, sediakan satu tabung khas untuk simpan duet melancong tuh. Tukang kutip and jaga duet mestilah amanah oke. Jangan seleweng duet orang laen pulak yer. InsyaAllah habis je cuti sekolah dalam tabung ada lebey kurang RM400 dalam tangan. Cukuplah kan, setakat melancong dalam negara memang cukup.

Dengan duet sebanyak tuh, 4 orang yang kumpul duet korang boleh belanja mak and bapak kotang sekali. Janganlah kedekut sangat okeh. Belajarlah dari sekarang macam mana kita nak eratkan hubungan kekeluargaan di musim cuti sekolah taw. Mandi kat theme park ke, kat Malaysia an banyakkk. Pilih destinasi dulu, then u olls bajet lah berapa jumlah korang nak kumpul keyh. That’s all thank you. Next year tak rancang lagi nak pergi mana because I am not a student anymore…in school.

Setakat dua tahun niyh da kumpul duet pergi Gambang and tadi pergi Bukit Merah. Kali niyh pergi Bukit Merah, satu keluarga besar belah my mak join cuti cuti Malaysia kecuali my tokwan, pakteh, pacek and paksu. Peace. Best gilak!

Musim cuti Eco Combo and Waterpark. [ Bukit Merah ]
Dewasa : RM29
Kanak kanak bawah 12 : RM25
Warga Emas : RM10

Between Gambang and Bukit Merah, Gambang lagi best and rasa macam berpatutan je kalau nak buang duet kat sana. Makanan pun sedap giler giler kat Gambang and berpatutan [ dulu la, tak taw sekarang lak] , tapi kat Bukit Merah memang mencekik arhh wa cakap lu.Sebagai contoh, nasi goreng, kuetiaw goreng and mee goreng RM4.50 and burger biasa RM5. Fuhhhh, mencekik darah tak namanye tuh? So, decide lah sendiri. Kuang3. Peace again. Next year tahun melawat Negeri Perak, yes Bukit Merah kat Perak, tapi takkan nak suggest korang yang tak best plak? The best part I have to tell you that, Mi Sanggul hanya terdapat kat Simpang Perak jaa. Sumpah kat tempat laen takde.

KBye!

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, December 12, 2011

Daki Bukit Larut

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Ketika entry niyh ditaip hendaklah kalian mengetahui bahawa tuan empunya sedang lenguh lenguh badan niyh. Huwaaaa~ Sumpah saket giler. Sebab? Marilah kalian meneruskan pembacaan pada perenggan seterusnya. Apa gua mengarut niyh? Oke, sorry if ayat tunggang terbalek. Sape cara ye dop?

Actually dah lama aku plan nak daki Bukit Larut with my frens Fatin and Hasni. Just three of us. Oke, I admit that memang aku semangat giler nak daki bukit larut semata-mata nak tengok bunga tulip. Aim aku dakit bukit tuh just nak tengok bunga tulip jaa. Memang dah takde bende laen. Faten cakap ada 100 lebey check point. Memang banyak lah kan. So maksudnya memang tinggi lah kan and panjang panjang panjang. Dari bawah sampai atas dalam 10 kilometer.

10 kilometer apa lah sangat kalau jalan dia straight mendatar jeaa. Masalahnya banyak curam and belok sana belok sini. Antara satu check point dengan check point yang laen memang susah and rasa lambat giler nak sampai. Sampai check point 30 lebey Fatin dah give up. Tinggal berdua aku and Hasni jaa. Its oke lah coz die dah pernah daki sampai atas. Aku and Hasni baru 1st time. So nak tak nak kene daki sampai habis coz kiteowang memang dah separuh perjalanan.

Dah sampai check point 50 tuh dah rasa oke sangat lah kan. Rasa bersyukur giler sebab dah separuh perjalanan. Then kebanyakan yang mendaki tu datangnya dari golongan cina. Kuat seyh even ada yang dah berumur. Hasni memang giler laju seyh. Fine she’s thin and I’m fat tambahan lagi metabolism die giler tinggi nak mampuss. Boleh dikatakan die sentiasa di hadapan aku lebey kurang 10 meter. Aku ketinggalan. Kehkeh.

Even rasa penat giler, tapi semangat aku still tinggi sebab aim aku tadi. Hasni always asked that if penat kiteowang turun. Tapi aku taknak, aku nak sampai atas nak tengok bunga tulip. Ada satu budaya yang aku kenalpasti bila daki bukit niyh, sesiapa je yang bertembung dengan kita and rasa ringan mulut, dorang akan say ‘Morning’ to us. So nice right? Banyak sangat kenangan yang menarik bile 1st time kiteowang daki bukit kali niyh because ramai yang ramah tegur kiteowang. Especially Hasni lah kan, kalau ada orang yang ringan mulut try borak ngan kiteowang, Hasni lah yang tolong ‘bla bla’ kan. Nak harapkan aku? Lambat lagi.

Nak nak orang yang aku tak bape nak kenal, tetibe je nak ramah. Mintak simpang weyhh. Mujur Hasni ada. Aku cakap pun sikit sikit. Bahaya okeh, da la dalam hutan. Sepanjang perjalanan tu yang paling ramah layan ada dua orang ustaz tahfiz and ade sorang guys biasa biasa je. Hasni lah yang rajen borak. Aku angguk je, penat. Lagi, aku bawak bekal jugak. Ye la, pagi tak sempat makan, bertolak dari rumah jam 7 lebey. Nampak je tempat persinggahan yang agak cool sikit kiteowang berhenti makan makan. Air botol yang kecik tu plak bile dah habis kiteowang tadah air bukit. Ngeh ngeh~ Masa tadah tu ada sorang uncle Tanya, aku cakap la boleh je coz owing pernah cakap air bukit boleh minum, tapi kalau ada ‘campuran’ air laen wallahualam tapi air bukit tuh sedap. Huahaha.

Nampak air terjun kecik or besar je aku berhenti untuk merasai kesegarannya!!! Huahaha. Lagipun penat seyhh. Hasni dah la laju giler, aku hanya mampu follow dari belakang slow slow jaa. Part paling best niyh. Sampai je kat atas,

BUNGA TULIP DAH TAK ADOOO! HANCUSSSSS!!!

Yeah, aku tanye sorang aunty niyh, aunty tuh cakap bunga tulip memang dah takde. Dulu memang ade, bak kate mak aku, 30 tahun dahulu. Perghhhh, saketnya hati aku. Kecewa hati aku. Musnah impian yang aku dah tanam sejak berkurun lamenye. Adoyaiiiii. Aku patah hati giler kot! Aku cakap kat Hasni, ‘nampaknye aku memang kene cari peluang untuk melancong ke Belanda’. Hasni tanye kenapa plak and aku balas, ‘kat situ lah dorang tanam bunga tulip banyak banyak!!’ Kat Jepun pun ade. Hui hui. Bile dah takde bunga and aku plak rase penat giler ingat tyme turun nak naek jip. Tapi kene plak beli tiket masa kat bawah tadi. Aduhhh. Kaki gua memang dah melecet ase dah nak meletopp sudah.

Terpaksa lah jugak turun bukit dengan kaki yang dah separuh nyawa tu. Penat seyh coz gune kaki lagi nak brek kecemasan or whatever tuh. Aku cakap kat Hasni kalau ade jip kosong yang lalu kiteowang nak tumpang. Dalam hati berharap sangat dapat tumpang aunty tadi, rupenye bila aunty tu lalu she’s jut lambai kiteowang je. Patah hati lagi. Jauh lagi kot kalau nak turun semula. Aku ase nak golek-golek je dari atas sampai bawah. Then, ade satu lagi jip berhenti depan kiteowang and tanye if kiteowang nak tumpang or tak. Ofcourse lah NAK! Owang giler je yang tolak rezeki. Hikhik. Alhamdulillah sangat sebab if tak tumpang kiteowang adalah orang yang last berada kat atas bukit. Yang laen sume dah turun.

Ganas jugak pacek jip yang bawak ni. Terhuyung hayang tapi aku tak kesah janji turun dapat naek jip. At least kekecewaan aku terubat jugak. Fuihhhh. Hasni plak ase nak muntah plak coz pening naek jip. Alahai, rezeki die boleh tolak plak. Ekeke, arrgghh. Dalam hati cakap memang dah tak nak jejak Bukit Larut dah!! Saket ati coz takde pape pong kat atas tuh yang menarik minat aku. Orang laen tak tahu lah coz ramai jugak yang naek turun kat situ. Tetapi bagi aku jauh sekali oke. Never! Faten dah bagi amaran that bile dah turun bukit nanti kiteowang akan ‘kengkang’. Faham? Maksudnya cara jalan tuh dah macam luar biasa dari normal. Memang betul pun. Sambil tunggu my abah amek, hujan plak turun dengan lebat giler, kesejukan kot. Aku sempat jugak tidur sekejap sampai my abah call dua kali aku tak sedar. Hasni and Fatin rancak sangat berborak sampai aku tidur sendiri. Penat seyhhhh.

Balik je rumah mandi apa semua terus baring atas sofa and rehat. Berminat untuk ke Bukit Larut? Better naek jip jaa. Kalau nak daki pun, separuh sudah. Tak payah nak over okeh. Aku memang gedik coz nak tengok bunga tulip jaa. Lagipun niyh sebagai langkah asas or persediaan aku untuk ke PLKN kelak. Aku an suke aktiviti lasak, tapi slow slow ar beb. Kehkeh. Oke bye awak. Penat lagi niyh. Panjang kan?

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.