HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, January 31, 2014

Next sem pindah Tapah.


Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Minggu ni memang kecoh ahh pasai budak Fakulti Perakaunan semuanya pindah UiTM Tapah. Kecohh kecohh. Semua berduka cita , sebab memasing kat Lendu ni mostly berasal dari selatan and tak pepasal kena pindah ke kampus utara nak nak batch aku yang tinggal lagi dua sem je. Err....

Yang oke tu oke lah kot sebab ada yang memang teringin nak merantau jauh jauh bagi yang tak pernah berpeluang tu , tapi kalau yang memang dah TAK NAK tu mulalah kompelin , keluarga tak restu lahh.. susah nak balek rumah setiap minggu lahh ape lahh. Haha. Aku oke je citer dia, tapi memang jauh la sebab femly stay Melaka kot. Even kampung aku kat Perak , tapi....*krik krik*

Memikirkan betapa berbezanya hidup jika dibandingkan Tapah dengan Lendu. Hmm.

Lendu ni boleh dikatakan setiap minggu ade karnival jualan baju, tudung, foods, pizzas etc and itu menyeronokkan. Tapi kat sana? Oke lah, kita jangan buat andaian apa-apa lagi.


Yang tak bestnya, pindah sana free-free je dorang tak provide kolej. Mak nokss , mana nak stay? Pergi sana cuti sem ni semata-mata untuk cari rumah sewa? Lollllllll. Untung la sorang classmates aku ni terlebih rajin nak pergi sana semata-mata nak tengok UiTM Tapah tu macam mana and sekaligus nak cari rumah sewa. Rajin betul la kau ni Azizul !!

Err tapi.. satu lagi kes , kami sebagai classmates mestilah semua nak satu kelas , satu rumah, satu bilik and satu jamban!!. Kami Buddyz , Kami Takkan Terpisah! *pui* haha.

Semalam dah bincang sikit sikit dengan memacik ni, pasni tak boleh balek selalu dahh. Jauh kann. Kalau nak balik pun bila penting and cuti panjang je. Tu pun naik KTM. Hmmm. Perantau betul. Haha.


Walau aper pun , hai hai untuk kengkawan yang berada di UiTM Tapah , next sem kita jumpa lahh.
InsyaAllah.

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, January 30, 2014

Cuti-cuti 2013 : Makan-makan di Seoul Garden

Assalamualaikum w.b.t

Cerita hujung tahun lepas. *baru nak post, haha* . Hari tu , kami sekeluarga mengunjungi Seoul Garden dekat Mahkota Parade level 1. Aku memang teringin nauu nak makan kat sini sebab makan ala-ala Korea lah katekannn. Cakap kat femly, lepas mandi manda kat wonderland, biarkan perut lapar sebab nanti bila makan kat Seoul Garden , bayar sekali sahaja. Then, makan lah seberapa banyak yang kau mahu. Hahahaa. *lapar lapar*

Entry panjang. Entry banyak gambar.

Walaupun hari Isnin, parking still susah nak cari kat area Bandar Hilir ni. Sebab tu la we olls jarang datang sini. Lebih suka datang MiTC or MC katanya. Tak sesak and senang cari parking. Maklumlah, pergi Jusco je pun , haha.


Inilah dia Seoul Garden yang heboh aku dok citer tu. Disebabkan ni first time kitorang try masuk SG , jadi tak bape tahu sangat rules dia macam mana. Dah tentu aku google dulu itu ini pasai SG ni, review harga dia macam mana. Lain tempat lain harga, yang aku pergi baru-baru ni aku rasa harga dia da naik sikit nak dibandingkan dengan review by other bloggers yang buat entry 1-2 tahun yang lepas.

Disebabkan kitorang datang pada weekdays , dan jam di telefon bimbit menunjukkan jam 4:45PM. Masih dalam harga Lunch. Murah sikit dari harga Dinner RM2-RM3 laaa. Aku bajet below RM200 je lepas buat kira-kira kat rumah kalau ikut harga Dinner la. Sampai je sana , bajet below RM180 sebab ikut harga Lunch + weekdays kan. 4 orang student pulak tu.

Total : 2 orang dewasa + 4 orang student = RM164.
        : Service charge + Govt tax = RM 27
Round up : RM 190.00

See??? Heol~~

Rules masuk SG.

1.       Pergi ke kaunter untuk bayar dulu. Kalau ade matrik kad, sila pamerkan kad pelajar tersebut. Sebab pelajar ni ada harga dia. Kira murah sikit la.
2.       Sementara tukang bayar sedang bayar duit and pilih jenis sup, the rest akan dibawa ke meja makan.
3.       Bila dah duduk atas meja, boleh la pergi kerumun kat tempat bahan-bahan mentah atau sebagainya untuk dibawa ke meja dan MAKANNNN !!!

Diingatkan, jangan ambil banyak-banyak, ambil sikit-sikit dulu kalau lapar sangat. Boleh ambil ansur-ansur. Sebab, kalau makanan korang tak habis nanti, sisa makanan yang tak habis tu akan dikumpulkan , ditimbang dan setiap gram korang akan didenda.

Tak habis makan setiap 100gsm , akan didenda RM5. Ingat tu.

Punyalah aku ingatkan banyak-banyak kali kat parents aku, jangan ambil banyak takut tak habis. Pulak nanti kena denda. Adoi. Kena bayar lagi. Haha. Tapi, still dalam keadaan relax. Chill ah. Hehe.



Muka muka bahagia. Tak banyak gambar muka di ambil sebab memasing sedang ‘bahagia’ menikmati hidangan grill kisahnyaa. Hehe.

Apa yang ada kat Seoul Garden ni?

Sekali bayar, selebihnya korang makanlah berapa banyak yang korang nak makan. Make sure perut memasing berada dalam condition kebuluran tahap kritikal. Baru lah rasa tak rugi bila datang sini. Bayar mahal makan sikit ape cer , macam aku. Dah kenyang terus stop. Teringin nak tunggu sampai senak baru stop, tapi tak boleh. Kena kawal. Haktuih. Haha.


Bahagian ayam , daging, sotong, udang yang diperap dengan pelbagai jenis bahan. Ada macam-macam perisa lah. Coffee, sweet, satay, sos etc. Nanti korang kena grill la.


Ini pula bahagian sayur dengan bermacam-macam jenis makanan berproses, kentang, fishball, meatball etc. Desert buah-buahan pun ade.


Ini pulak bahagian korang boleh bikin cendol atau abc sendiri.

Selain tu, ada juga disediakan nasi putih, nasi goreng, ayam goreng dicurah madu *kot*, fish&chips, kentang, dim sum, pau and aiskrim !!!! Aiskrim yang aku pergi haritu ada 10 jenis perisa. Pilih and makanlah sebanyak mana yang korang nak. Haritu kitorang banyak makan perisa keladi and durian !! Sedappp !!!! Banyak kali jugak kitorang refill aiskrim. Hehe.

Food of the day. #FOTD


Ini yang aku pilih. Ambil aje lah yang berkenan sedap mata memandang gitu. Hasil perapan yang boleh diterima anak tekak la. Nampak tak dim sum tepi tu? Aku ngan adik-adik ni memang gilaa dengan dimsum. Start dari kitorang masuk sampai dah nak habis makan, asyik refill je.. haha. Sos yang disediakan pun banyak. Memang best ! Adik aku cakap, dua tingkat tempat kukus dimsum tu kitorang je yang kebas. Haha.


Grill grill grill.... Abah cakap , macam main pondok-pondok pulak. Haha.


Daging kambing yang dorang baru letak untuk dinner. Saat saat akhir tu sempat lagi aku tengok barang baru , aku ambil je, tapi adik aku yang makan.


Licinnnnn......

Overall , memang oke la walaupun sakit hati tengok service charge dia tuu. Hehe. Sedia maklum aje lahh.. Pekerja dia pun hokayy, kalau korang sesat or tak tahu nak tukar cawan, tak tahu nak ambil pinggan kat mana, tak tahu tempat cuci tangan, tak tahu nak slow kan api, rajin-rajinkan diri bertanya dekat pekerja dorang okay.

Tak menahan masa aku nak tukar gelas kepada cawan, kena pergi kaunter dia. Hek alaa.. macam ni ke. Hehe. First time kann. Dah la pekerja lelaki banyak pulak kerumun kat kaunter tu, tebal muka buat bodoh even ada yang try nak kenyit-kenyit. Hek alaa.. Dah la aku pun tak sure dorang ni warga hape. Muka Korea aku layan laa bro. Hahah. Tui.



At last.... kenyang jugak. Aku bukanlah penggemar minuman kopi ni. Tapi.. nak merasa lah cerita dia..
Jum secawan...




Follow IG @dropshipmina untuk gelang Pandora cantik-cantik dengan harga below RM30 okayyy!!

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, January 27, 2014

Kosong.


Assalamualaikum w.b.t

Kau melihat diriku. Seperti sesuatu. 
Yang mencabar dirimu akal dan mindamu.

Kau mendustaiku. Kau bilang mereka tak tahu.
Siapa diriku. Sedangkan kau juga begitu.

Segala kata cacian, Yang telah engkau berikan, 
Membuatku rasa kosong, kosong, Oh... oh... 

Setiap tutur diperhatikan, Kau cari cara putar belitkan, 
Kau jadikan diriku, Kosong, kosong... oh... oh... 

Kini aku bangkit, Membuktikan yang ku tak sakit, 
Dengan segala perit yang kau berikan.

Kini aku pantas berjalan, Bergerak ke hadapan, 
Dan akan ku buktikan, Siapa diriku yang sebenar.

Moral yang aku dapat dari lagu Najwa Latiff ni ;



Biarlah orang nak kata apa sekalipun kat kita, peduli je. Asalkan apa yang kita buat tak salah hukum dan syariat agama. Kan? Kita hidup kat dunia ni bukannya bertujuan untuk puaskan hati dia je.



Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, January 19, 2014

Movie Review : Balistik

Assalamualaikum w.b.t

Sabtu 11 Januari lepas , aku keluar dengan roommates pergi Jusco Aeon Bandaraya mahu tengok movie. Hanya kami bertiga. Yes, kami bertiga. Sorang lagi tak dapat join sebab ada hal yang memang azali tak dapat dielakkan , haha.


Asalnya kami bertiga ni dari Tampin , ade hal sikit kat sana. Naik bas dari sana menuju ke MiTC. Awalnya kosong je, tapi bila orang dari AG naik, terus full house ! Boleh gitu? Haha.

Macek Mira dengan Dibah memang tak layan citer melayu sangat , alasannya "Nanti kua jugak kat tv." Errr, citer omputeh pun korang boleh download from utube perr..... Mereka berdua tengok ceghita Paranormal dan aku tengok Balistik.


Tu diaaa... BALISTIK.

Motif aku tengok citer ni? Takde motif pun sebenarnya, aku nak tengok citer ni pun sebab ada Adi Putra berlakon dalam citer tu. Hahaha, nampak tak minat dia tu macam mana? Dan, aku minat gak pelakon Rosyam Nor dan Rita Rudaini ni. Memang minat lahh. Minat aje la. So, bila ketiga-tiga pelakon yang aku minat berlakon dalam satu movie... Kebaaaboomm!! Harus tengok lah citer dia!!

Sebelum tengok citer ni, member dah tanya, Balistik tu citer pasai ape.. Aku jawab.. "Ntah...tak tahu pun.. Nak tengok Adi Putra je..". Krik krik.

Masuk Hall 1. Bila dah tengok wayang aku prefer sit depan. Kesah pulak sakit kepala ke hape. Aku punya sukalahh.

Jom ceghita sikit.


Bila aku fokus :

SAGARI @ SAGA dalam movie ni dia merupakan seorang ayah kepada Rykarl dan bekas suami kepada Ina ( Rita Rudaini ). Apa yang aku nampak sebagai penonton hari tu *cewahh* , Saga ni merupakan seorang pembunuh. Tapi dia bunuh orang-orang yang jahat je. "Orang yang sepatutnya mati!" , katanya.

Disebabkan dia hero dalam citer ni , 100 orang yang pegang pistol or senapang pun dia boleh tembak dengan gagahnya. Haha, macam hero industan tau. Hebat hebat. Banyak moral yang korang boleh dapat dalam citer ni.

Banyak scene sedih melibatkan yang nangis-nangis ni. Part Saga marah anak dia and anak dia nangis ( Rykarl menangis tu memang macam real, sedih pulak hati I yang macam mak-mak ni tengok dia nangis, haha ), part Saga terkejut tengok kereta yang anak dia naik terbakar. Serius sedih gilaaaa... Tengok kat TV tak sama dengan tengok kat wayang, feeling dia lain tau.

Banyak jugak scene yang aku tak expect, berlaku. *selalunya kan kita boleh agak-agak je citer melayu ni*. Tapi ni serius lain. Tak rasa rugi tengok sebab pelakon yang berlakon, bagus-bagus kot. Ending dia buat aku tersentap sikit...scene yang korang tak jangka. Serius. Korang memang kena tengok !!

Bila aku tak fokus :


Duduk dalam pawagam tu tentulah sejuk bak hang!! Bila dah sejuk gila aku dah tak boleh tahan and mula lah aku nak gelak-gelak je and detect benda-benda yang serius tapi bagi aku , "Itu lawak."

Adi Putra lambat keluar sikit , and tentulah aku ternanti-nanti.. dalam hati..
"Mana Adi Putra ni.. mana Adi Putra ni.. haishh..."

Bila dah muncul tu.. kamera pulak zoom dekat gilaa...
"Errr.... hensemnyaaaaa...". Bila tengok rapat-rapat ni, terus pandang tempat lain. Err, selekeh la ko Zati feeling sengsorang!!! Hahah. Kesah?

Dalam citer ni Adi Putra ni inspektor tau, bila dia pakai bukan baju seragam tu, perghhhh.. bapakkkkk hensem!!! 
*dah lari jauh ni*

Rate : 4/5 . Tak rugi tengok walaupun dengan tax dia agak mencekik. Hhaaha.


Lepas habis tengok wayang , happy-happy dekat Sushi King. Mereka lah yang ajar gua makan sushi, dah jadi feveret gak ahhh.


Disebabkan dorang punya makanan lambat lagi sampai , and aku dah lapar gilaa. Aku yang tibai sushi dulu. Dorang order yang dalam menu , sebab tu la lambat. Wahahaaa. *aku geram tengok Dibah, suka buat muka comel dia tu!!*


Tapi , aku takeaway CNY Bento ni untuk makan malam. Haaha. Aku ni memang teringin lama dah nak makan yee sang makanan cina ni. Memang sedap and penuh perut eden nak menghabiskannya. Sedap sedap.

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

This is us.

Assalamualaikum w.b.t.

Bulan ni banyak betul self treat tau. Bila dah keluar dengan roommates, memasing perut taknak makan kat warung or kedai mamak. Semua nak yang sodapp je. Itulahhh... haha.


Chicken Chop depan UiTM , McD Cheng & lunch kat bilik. Muahaha. Mana tak makin comel? Haha


Haritu pergi Jusco Aeon Bandaraya. Saje pusing-pusing tengok wayang. Then, lepas habis tengok wayang tu kami pergi makan sushi kat Sushi King.

Golden Ball paling best and sedap. Bagi aku laaaa... hhehe.


Weeeee...Gambar atas tu kiteowang dalam bas. Bas kosong, memang bermaharaja lela dalam bas and selfie je memasing. Ngah ngah.

Gambar bawah pulak cadangnya lepas pergi survey rumah *kot-kot next sem duduk luar* , lepak AG beli eksrem kat Ice Room. Errrr...tak sedap lahhh. Rasa lain gilaaaa.. Kena pergi kat kedai besar dia jugak barulah sedapp gilaaa. Hehe.


Kbye.




Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, January 16, 2014

Cuti-cuti 2013 : Melaka Wonderland

Assalamualaikum w.b.t

30 haribulan yang lepas , aku sekeluarga keluar pi jalan-jalan. Holiday lah cerita dia kan. Sehari je dapat kua pergi sana sini sebab cuti hujung tahun abah dah spent untuk balik kampung ritu, so 30 haribulan ritu dia off then guna kan sehari suntuk tu jalan-jalan kat area Melaka je.

Macam biasa, aku dan adik-adik setiap tahun akan kumpul duit then hujung tahun kitorang plan satu tempat and pergi sana guna duit melancong tu. Nak kan sesuatu kena lah usaha kan? So, kebiasaannya kitorang kumpul duit dulu then baru plan nak pergi mana.

Disebabkan masa penggunaan cuti yang singkat , kami tak boleh pergi jauh, jalan area Melaka ajelah cerita dia. Dah 3 tahun duduk Melaka, tak pernah pulak jejak Melaka Wonderland tu. Disebabkan aku ada 2 orang adik yang masih kategori kanak-kanak, so kena la pergi bersuka ria kat tempat budak-budak yo!

Melaka Wonderland.


First of all.. kena lah bergambar depan gate gerbang utama kononnya. Hehe.


Then beli tiket. Disebabkan wonderland ni milik swasta, so takdelah student price ke, pekerja kerajaan ke hape ke. Semua sama je. Tapi aku ada terbaca kalau ade member card Upin & Ipin atau tiket Groupon tu, ader la kot. Disebabkan aku takde kaitan, so aku tak dapek nak bagi info pasai tu.

Total 4 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak : RM 180.00 .

Gambar masa tengah-tengah main tu tak dapek la wa nak upload sini. Privasi kate kauu.. wahah. Upload yang tertentu je gitu.

First impression, tak seperti yang aku jangka. Ofcourse la, walaupun aku da banyak google pasal wonderland ni ramai cakap tak best, pergi jugaklah sebab itu je yang dekat. Bagi bebudak mungkin dorang rasa best, tapi kalau nak tanya pendapat aku yang dah masuk 20 ni *ehem* , tak best sangatlah. Bosan sebab tak banyak game yang memuaskan hati aku.

Tapi, yang best Tornado Chaser tu je la. Memang boleh tahan la, best sebab sampai satu lorong tu dia jatuh menjunam , konfem lah jerit kalau yang gayat. Best sampai aku main dua kali. Nak naik buat kali ketiga, tapi malas dahh. Adik-adik pompuan aku sume da kecut, wa takde geng. Haihh.


Yang sorang ni naik dengan abang dia, sampai bawah je terus nangis. Hahaha. Sengal je.

Paling hampa and menyakitkan hati playground kanak-kanak dia tu. Lahai. Harap gelongsor je banyak, tapi bila turun, siap tersekat-sekat bagai. Menyakitkan hati, tak kira lah kau ringan ke berat, nak turun tu slow cam siput. Sakitnya hati.

Overall, aku tak bape nak enjoy sangat datang sini sebab game tak banyak. Big wave pun ombak dia macam ... lahai. Bukan nak compare la, tapi Gambang lagi best and berbaloi jugak la kau bayar. Jangan pulak nak compare dengan Sunway, tengok harga pulak la kan. Tapi aku rasa harga Gambang dengan Melaka Wonderland ni tak jauh beza, tapi Gambang punya lagi best. Sorry.

Tapi, sebab dah bayar kan. Main aje lahhh. Kena la main dua tiga kali sebab dah bayarrr kannn....


Last but not least.. my lovely femly. Aku yang snap, memey la aku takde dalam gambar ni. Hehe. Pemalu gituu...

Star rate : 2/5.


Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, January 7, 2014

Azam 2014.


Assalamualaikum w.b.t

Apa yang aku nak capai setelah mencapai umur 20 tahun ni weyh? 2 abad dah gua hidup.
Alhamdulillah syukur. Dapat jugak merasa ‘sweet 20’ kan? Kan? Euwww, so gegurlss. Haha.

Kita bercakap pasal external lah yer. Harap paham.

Bila dah meningkat remaja ni , orang cakap, umur-umur macam ni la orang muda boleh ke sini ke sinun luangkan masa , relakskan minda & tenangkan diri. Entry kali ni nak cakap pasai, apa yang aku nak buat untuk kepuasan diri. Luaran. Kalau boleh nak enjoy aktiviti macam ni dengan kawan-kawan lahh.

Ingat lagi masa aku form 2 , cikgu maths aku tu cakap.
“Nak pergi melancong sana sini, enjoy la sebelum korang kahwin. Bila dah kahwin nanti susah nak kesana sini.

Gua pegang sampai harini. Yelah, kalau dapat hubby yang suka bawak pergi jalan-jalan takpe jugak. Kalau yang jenis suka lepak rumah? Jenis yang tak suka bazir duit? Jenis yang anti-sosial? Jenis yang gila kerja? Adoi. Sumbat parak duduk rumah. Haha.

Balik pada tujuan asal.

Aktiviti yang aku nak capai ;

  • Water-rafting.
  • Climbing rock.
  • Main Paintball.
  • Cuti-cuti kat semua pulau yang cantik kat Malaysia.
  • Snorkelling / Diving.
  • Jelajah Taman Negara.
Etc. Akan ditambah kemudian.

Dua tiga dari aktiviti kat atas dah plan dengan members. Still dalam perbincangan. Sebab kena plan betul-betul. Maklumlah, masih belajar kan. Aku tak target nak capai semua itu dalam tahun ni, gilaa kau? Ini bila-bila masa pun boleh buat, jikalau ada kelapangan lah citer diaa.

Last but not least.. Korea & Belanda ( Holland )!!!


Memang dah berhajat lama nak pergi melancong situ. InsyaAllah jika masih dipanjangkan umur , ada kelapangan masa dan murah rezeki. InsyaAllah.

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.